Historie buikdans

beeldjeBuikdansen, of liever oriëntaals dansen is al meer dan 5000 jaar oud. In het begin van de 15e eeuw trokken dansende zigeuners vanuit Azië via het Midden-Oosten richting Europa. Op deze manier verspreidde de buikdans zich over de wereld. In de loop der tijd werd deze beïnvloed door dansgewoontes en -bewegingen uit verschillende landen en culturen; hierdoor heeft elke land en elke streek een eigen stijl ontwikkeld.

 

 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt er tijdens het buikdansen niet alleen gebruik gemaakt van de buik, maar van (bijna) alle delen van het lichaam.

 

Oorspronkelijk was de buikdans een geboorteritueel dat, geleidelijk aan, werd veranderd in entertainment. Tegenwoordig kennen we verschillende dansstijlen die allemaal samengevat kunnen worden door het begrip buikdans. De buikdans is een improvisatiedans. Elke danseres ontwikkelt na verloop van tijd een eigen dansstijl.

 

Veel bewegingen in de buikdans zijn geïnspireerd op de bewegingen van de slang. De slang symboliseert wijsheid, lenigheid, onsterfelijkheid en kracht.

 

egypteBuikdans in het westen
In de jaren ’60 werd de buikdans in de VS een rage. Vrouwen merkten dat het hen goed deed om iets met het evenwicht tussen geest (hoofd) en lichaam (buik, heupen) doen. Zij streefden tevens naar een gemeenschappelijk beleving van dansen in het gezelschap van andere vrouwen; het dansen had dus ook een sociale functie. Iets later (jaren ’80) was er ook in Europa een opkomst van dansscholen.

 

Tegenwoordig kan iedere geïnteresseerde in haar omgeving eigenlijk wel een buikdanslerares of studio voor oriëntaalse dans vinden.

 

Een typische kenmerk van het buikdansen is de isolatie-techniek: de kunst om afzonderlijke lichaamsdelen onafhankelijk van elkaar te bewegen; het goed wisselend verband tussen spanning en ontspanning.

ghawazee

 

 

De voordelen van het buikdansen
Het lichaam wordt soepel; denk aan o.a. de gewrichten en spieren. Coördinatie, ademhaling en houding worden verbeterd. Sensualiteit en vrouwelijkheid worden benadrukt. Buikdansen kan inspannend zijn, maar ook zeer ontspannend! Bovendien zorgt het voor erg veel plezier en gezelligheid!